Når tennis bliver uvigtigt


October 12, 2017

Det er lidt bemærkelsesværdigt, hvordan den amerikanske tennis tour kommer forbi nogle af de politiske hotspots i landet. Det hjælper trods alt til at sætte livet som tennisspiller i perspektiv. I denne uge bliver challengeren spillet i Fairfield, der er meget tæt på de voldsomme brande, der hærger området omkring Napa i øjeblikket. Jeg var ude af turneringen inden de startede, og mærkede ikke noget til det, men jeg kiggede forbi anlægget for at træne i dag. Det var et voldsomt syn. Jeg skulle ikke køre langt fra Berkeley, hvor jeg bor, inden det begyndte at være tæt med røg. Det var som at køre i tåge. Anlægget, der er et community college, bliver brugt som evakuerings center, så folk fra udsatte områder, kørte dertil i biler, campere og hvad de ellers havde for at bo der indtil det var sikkert at rejse tilbage – hvis der da var noget at rejse tilbage til! Nogle af spillerne boede hos familier i Napa, der ikke vidste, om de stadig havde et hus at vende tilbage til, eftersom brandene havde været igennem deres kvarterer.

Røgen var så voldsom, at de måtte aflyse spil. Det vides endnu ikke, om de kan spille på anlægget i morgen, eller om de skal flytte til et andet anlæg. Flere dommere og spillere sad med masker for ikke at trække for meget røg ind, og jeg kan da også sige, at røgen på ingen måde var behagelig. Både øje og lunger var irriterede, og luften blev også betegnet som usund. Det er dog svært at fastholde en negativ attitude overfor forholdene, når folk, der er involveret med turneringen, muligvis har mistet deres hus. Det får tennis problemer til at se useriøse ud – hvilket de i virkeligheden jo også er. Jeg kunne simpelthen ikke fatte det, da jeg kom ind til Fairfield, men på den lokale radiostation spillede de “Burning down the house” med Talking Heads. Det virkede dybt tragikomisk og det må have været en brøler. Jeg kan ikke forestille mig, at der er nogen, der har gjort det bevidst. Umiddelbart virkede det som en joke fra en komedie, men jeg havde nu svært ved at se det sjove i det.

Derudover var der spillere, der havde et drive by skyderi på deres hotel! De var heldigvis ikke hjemme på det tidspunkt, men skiftede naturligvis hotel, da de 5 minutter senere kom hjem til kæmpemæssig politibesøg og skudhuller i facaden. Sidste uge var i Stockton, som er USAs 8. mest farlige by per capita. Der var en linjedommer, der blev røvet, og sidste år fik jeg også en taske stjålet der. Anlæggene er sikre og de gør en god indsats, og jeg skal ikke lade et par enkelte historier gøre stederne værre, end de er, men det er bare for at fortælle, at det er nogle specielle steder i øjeblikket – for den ene eller anden årsag.

Næste uge er i Las Vegas, der jo akkurat har været udsat for et masse skyderi. Jeg frygter på ingen måde for min sikkerhed, men det er da bemærkelsesværdig timing. Det har så naturligvis udløst en debat om lovene omkring pistol ejerskab – som er vanvittigt irrationelle. Nu skal jeg ikke gå ind i politiske sager, men hvordan folk kan argumentere for, at civile skal have ret til at eje long range assault riffles uden baggrundstjek eller lignende (at de overhovedet må eje dem) er mig en gåde. Hvordan skal man forsvare sig med den slags? Det kan da kun bruges til angreb? Anyway, inden det stikker af for mig, så lad os bare sige, at jeg er glad for, vi ikke har samme love i Danmark!

Nu er det ikke helt så aktuelt et sted længere, men den næste turnering, der er på kalenderen i USA – og som jeg også spiller – er i Charlottesville, VA. Det er det sted, der havde kæmpe problemer med nynazister og optøjer over sommeren. Jeg har gode venner fra Charlottesville og har slev været der et par gange. Det er et super lækkert sted, og det var meget overraskende for mig at høre om, hvad der foregik. Men det viser bare, at tennis touren virkelig kommer vidt omkring, og at den der med “det sker ikke for mig” lige pludselig er lidt mere usikker. For nogle år siden var der turneringer i Uzbekistan, hvor et par af mine venner var, da der udbrud krig i landet. Jeg mener, de gemte sig på anlægget i et døgn, men det kan være en overdrivelse fra min side af. Tennis touren får i hvert fald set lidt af hvert.