Martin Pedersens brev til sit yngre jeg


March 1, 2018

En af de ting, jeg synes er spændende, er at få folk til at fortælle om deres egen oplevelser fra deres aktive liv. Specielt er jeg fan af konceptet, hvor ex atleter skriver et brev til dem selv som unge, hvor de giver råd og deler erfaringer fra deres egen karriere. Jeg vil forsøge at få nogle forskellige interessante mennesker til at skrive et brev, hvis jeg kan lokke dem til det! Det første er skrevet af den mange gange danske mester – både individuelt og for hold, future vinder, Davis Cup helt og tidligere professionelle spiller, Martin Pedersen. Martins bedste internationale rangeringer er 26 i verden som junior og 344 på ATP, og brugte mange år sin ungdom som professionel tennisspiller. Jeg er meget glad for, at Martin har haft lyst til at bidrage!

 

TIL 15-ÅRIGE MARTIN

Af Martin Pedersen

Du står overfor nogle spændende valg den kommende tid. Du er privilegeret, i det du har mulighed for at gå ud af niende klasse for at spille tennis på fuldtid. Du har en fantastisk opbakning hjemmefra, og du kan skræddersy din hverdag næsten som du ønsker. Den tid du har nu, skal bruges på en måde, der gør, at du kan se tilbage og være stolt af din indsats. Det vigtigste i livet er ikke nødvendigvis at fuldende de drømme og mål, du har sat for din tenniskarriere. Det vigtigste vil blive, at kunne se tilbage og sige til dig selv, at du gav din tenniskarriere chancen og gik seriøst til værks. 

Når du bliver ældre, vil du finde ud af, at tennis er meget mere end blot at slå bolden over nettet. Dels er der det mentale aspekt, det fysiske aspekt og sidst men ikke mindst, er der selve livsstilen, som du skal trives i. Dette gælder naturligvis selve spillet på banen, men det gælder i mindst lige så høj grad livet udenfor banen med lange rejser og meget tid alene. At være professionel tennisspiller kræver, at du er indstillet på, at opgive den ”normale” livsstil, som mange af dine venner har. Dette aspekt vil fylde meget for dig de næste år, og vil være noget, du bør reflektere over allerede nu. 

For spørgsmålet vil inden længe banke på din dør. Hvad nu, hvis du ikke gider bo i en kuffert og flytte base hver uge? Du elsker at spille tennis og træne, men det betyder ikke, at du som person, er skabt til at rejse rundt. Disse tanker og overvejelser kan være svære at kapere, når man er 15 år og har en umiddelbart lovende tenniskarriere foran sig. Men det kan være sundt allerede nu at overveje det liv, der følger med denne drøm og den mulighed, du er givet. Desto tidligere du reflekterer over disse spørgsmål, desto tidligere kan du få dem bearbejdet og måske endda komme dem til livs. Du kan få nok så megen sparring, men når det kommer til stykket, må du selv tage ansvar og være herre over dit liv. Dette ansvar og de mange ting, der følger med i bagagen, vil være med til at modne dig i en tidlig alder. Uanset hvilken beslutning du tager, skal du stole på dig selv. Der vil være mange med en holdning til, hvordan du skal gøre tingene. Du skal lytte til dem, men vigtigst er, at du lytter til dig selv og mærker efter, hvad der er rigtigt for dig. 

Det altafgørende for dig her og nu er, at du tager stilling til, hvad, hvordan og hvorfor i din træning. Hvis ikke, vil det komme til udtryk, når du har behov for det i afgørende kampe og krævende situationer. Husk dig selv hver dag. Stil de rigtige spørgsmål til dig selv, din træner og din familie. Husk at vær selvkritisk uden at blive pessimistisk. Husk at tro på dig selv, når du står i både krævende fysiske men også mentale situationer. Det vil gavne dig her og nu som tennisspiller, men især vil det også gavne dig fremadrettet som menneske. 

Til sidst skal du huske at nyde og sætte pris på din mulighed. Det er ikke alle, som får muligheden for at udleve deres drøm.