Davis Cup sejr


February 6, 2018

Vi vandt Davis Cup kampen mod Irland med 3-1 og møder nu Egypten på hjemmebane 7-8 april.

Det endte med at blive en fed weekend for os. Vi spillede i en fed arena, der var fyldt på lægterne, vi spillede god tennis og fik en sejr. Først og fremmest var det et virkelig fedt setup i Birkerød. Hallen var flot og havde en størrelse, der passede perfekt til en Davis Cup hjemmekamp for Danmark – medmindre Nadal er på besøg….Oven i købet støttede folk godt om arrangementet, og vi havde fuldt hus og fed stemning. Den nye bane er top lækker, og selvom vi nu ikke længere kan byde folk velkommen til vores legendariske røde underlag, der virkelig kan få folk til at stejle, er det en meget bedre løsning på lang sigt. Det ser bedre ud, der spilles mere seværdig tennis og det er også mere sundt at bevæge sig på. Det føles fedt at vi kan servere hjemmekampe på så professionel en bane, for det er netop på sådan en bane, der bliver spillet store challengers og ATP turneringer.

Det var også den første weekend med det nye format, hvor man spiller bedst af 3 sæts kampe over to dage i stedet for bedst af 5 sæts kampe over 3 dage. Jeg tror, jeg hører til minoriteten på verdensplan, der savner det gamle system. Jeg synes, der er noget episk over at spille 5 sæts kampe, og giver arrangementet et mere seriøst sportsligt aspekt. Det er hurtigere nu og mere intenst, men giver det lidt en circus følelse. Det skaber noget bare for at skabe det, og prøver bevidst at give noget til publikum hele tiden. I moderne tider er folk nærmest afhængige af konstant stimulans, så jeg kan godt forstå, hvis folk bedre kan li det. Jeg kan da også se værdien i, at en kamp er hurtigere overstået. Jeg synes, det er arrangementet, der skal bestemme, hvornår, det er færdigt, og netop det, at du ikke ved, hvad der kommer til at ske, er skønheden ved sport. Spændingen skal ikke fakes, den skal komme naturligt. Nogle gange kommer den ikke, og andre gange er den ufattelig. Det er den uvished, der gør sport til kunst. Det skal ikke fabrikeres, det skal være en naturligvis reaktion af, hvordan det forløber. Desuden synes jeg, at hvis du laver arrangementer for at få dem overstået, så er det et signal om, at du ikke stoler nok selv på produktet. Men som sagt, så hører jeg til en minoritet, som jeg kan forstå det :-).

Kampene var på ingen måde episke, men jeg fik to single sejre, som var vidt forskellige, men som begge var meget tilfredsstillende. Den første kamp mod Simon Carr, 6-3 7-6(2), var jeg rigtig glad for, fordi jeg brugte min erfaring her. Jeg ved, jeg ikke kommer til at spille godt i den første kamp i et Davis Cup opgør. Dertil har jeg simpelthen for mange nerver, og jeg har svært ved at spille mig ud. Derfor bruger jeg meget lidt energi på, hvordan jeg spiller. Jeg fokuserer derimod på at gøre det rigtige, uanset hvordan det føles. I lørdags var det at holde et højt ambitionsniveau på andenserverne, holde mig tæt på baglinjen, holde duellerne korte, søge nettet, svinge igennem returerne og holde mig til positive tanker. Det synes jeg, jeg klarede rigtigt godt. Jeg holdt koncentrationen hele vejen, selvom jeg spillede med lav effektivitet. Jeg holdt en god stil i egen serv, og blev kun breaket, da jeg servede for kampen ved 5-4 (og havde matchbold). Jeg var ganske imponeret af ham. Jeg synes, han spillede tough. Han varierede sine server godt, forsøgte at anvende sin forhånd offensivt og kæmpede hårdt. Jeg var så fokuseret på at få mit eget til at køre, kombineret med, at jeg var foran scoremæssigt, at jeg ikke fik vurderet ham specielt meget. Det var først, da han brød tilbage til 5-5, at jeg begyndte at lægge mærke til nogle taktiske muligheder hos ham, og anvendte det til min fordel i tiebreaken. Desuden var det meget stressende for mig at det var bedst af 3. Selvom jeg altid spiller bedst af 3, føltes det som en forkortelse, fordi Davis Cup normalt er bedst af 5. I Davis Cup er der meget mere adrenalin og atmosfære, så det føltes som om, det hele gik meget hurtigt, og at en lille smule modgang kunne have voldsomme konsekvenser. Jeg er glad for, hvordan jeg håndterede den side af kampen.

Den anden single mod Peter Bothwell var jeg meget glad for, fordi jeg fik spillet mig ud rent tennismæssigt. Jeg kender Peter ganske udmærket, og havde naturligvis set hans kamp mod Søren dagen inden. Han spiller klart sin bedste tennis, når han har tid til at dominere med forhånden, så min plan var at spille hurtigt igennem banen, spille ud i siderne, så han enten skulle slå baghånd eller løbeforhånd, holde mig på baglinjen, komme meget til gardinet og forsøge at straffe hans serv, der mangler noget power. Det lykkedes virkelig godt, og jeg følte, jeg sad på ham fra starten af. Jeg synes, at stort set alle point blev spillet, som jeg ville det, og jeg havde også glimrende effektivitet i eksekveringen. Jeg kunne se, han følte sig utilpas, og det gav mig ro i sindet. Jeg balancerede til tider på kanten til det udisciplinerede, men overall var det, som det skulle være. Han havde en periode midt i kampen, hvor han fik kæmpet sig til et break og nogle lange servegames, men i og med, jeg følte mig så godt returnerende, stressede det mig minimalt, og jeg håndterede også den situation godt. Det var en fornøjelse at spille på den måde, og den viste mig, at jeg bliver stærkere og stærkere i min balance – både spillemæssigt og mentalt.

Doublen var også ret skarp, synes jeg. Thomas og jeg var på fra starten af, og fik spillet på vores præmisser. Vi var hele tiden med i deres server og holdt relativt let selv. Jeg synes, det var statistisk urealistisk, de fik så mange games, men det viser også noget om deres fight. Selvom de kom foran med break i andet, føltes det aldrig som om, den kamp var på vej ud af hænderne på os. Jeg var specielt glad for de få førstevolleys, jeg fik. Jeg har haft varierende succes med at holde aggressionen i dem, men her var de, som jeg gerne vil have det. Jeg mangler stadig lidt timing i min bevægelse ved nettet, men jeg synes, jeg fandt noget af det her også.

Nu er jeg så i mellemtiden taget til England, hvor jeg spiller to futures. Den første er i Loughborough, og jeg spiller i morgen, onsdag, første runde mod Nicky Hu, USA. Jeg spiller double med Harri Heliovaara fra Finland og vi vandt i dag vores førsterunde kamp, og fik en fornuftig start på turneringen.